A Lusztig család tizenhárom tagja veszett oda Auschwitzban. Lusztig Júlia, az édesanya nem élte túl a haláltábort, de lányának, Máriának, sikerült elkerülnie a táborba kerülést: Újvidéken bújkált keresztény papírokkal. Ő és lánya, Milena, életben maradt.

Máriát mindig is a színpad vonzotta. Egy évvel az I. világháború kitörése előtt született. Kisgyermekként balett-táncosnő szeretett volna lenni, de mivel alacsony termetű volt, Bécsben német nyelvtanári diplomát szerzett. A II. világháború után már Dimitrijević Lusztig Mara néven megalapította 1949-ben Topolyán a Járási Magyar Népszínházat. Légüres térnek érezte az akkori körülményeket; reményt, hitet szeretett volna önteni újra az emberekbe a színház által. Intézményének tízéves fennállása alatt évente négy–hét bemutatót tartottak, száznál is több előadást játszottak Vajdaság szerte harmincezres közönségüknek. Moliere-, Gogol-, Ibsen-, Shakespeare-, Sartre-darabokat vittek el a sokszor színházzal sohasem találkozó publikumnak. Hamlet című előadásukat a belgrádi angol nagykövet is megtekintette. A színház megszüntetése 1959-ben érvágás volt az igazgatónak, de felülemelkedett a történteken: sok színészének segített elhelyezkedni Újvidéken, Szabadkán, többen közülük vezető színészek lettek.

Mara ezután rádiódráma-szerkesztőként és dramaturgként tevékenykedett Újvidéken. Nyugdíjba vonulását és férje halálát követően az Amerikai Egyesült Államokba költözött lányához. 1992-bеn tüdőrákban hunyt el Princetonban. Életét és munkásságát a bátorság járta át. Nem volt megalkuvó. Ha tíz férfi közé kellett bemennie a költségvetésről vitáznia, bement. Örökösei szerint otthon néha kevés volt a bútor, mert Mara azzal töltötte fel a hiányos színpadképet. Önfeledt pillanatokat szerzett térségének, amiről még ma is beszélgetnek a délutáni gőzölgő levesek felett.

Mara kesztyűje is túlélte a II. világháborút egy dobozban Topolyán, a régi Csirkepiac utcai egykori házukban. Majd Marával együtt a kesztyű is Amerikába került, ahol unokájának kutyája – mivel szerette a bőrt – letépett belőle egy részt. Lánya, Milena Dimitrijević Goldsmith ajándékozta a múzeumnak a kesztyűt.

Vastag Gazsó Hargita

főmuzeológus – múzeumpedagógus, Topolya Község Múzeuma