munk_header
mutato ujj kicsi

Gyermekkora

Müller Flóra és Munk Gyula, Munk Artúr szüleinek házasságkötése.

Bejegyzés a Zsidó Hitközség házassági anyakönyvében (1885).
A Szabadkai Történelmi Levéltár tulajdona.

Születési anyakönyvi kivonat.

Bejegyzés a Zsidó Hitközség születési anyakönyvében (1886).
A Szabadkai Történelmi Levéltár tulajdona.

Munk Artúr 1886. május 25-én született Szabadkán. Apja Munk Gyula vagyontalan magánhivatalnok, anyja, Müller Flóra, háztartásbeli volt. Tízéves volt, amikor meghalt édesapja, majd 1899-ben anyja is elhunyt, rokonai nevelték.

Munk Gyula és Müller Flóra.

Petőfi Irodalmi Múzeum.
SU2

„Szuboticán születtem, a Nagy templom során, a volt Krécsy-házban. Gyermekkoromban ugyanezen ház pincéjébe zuhantam és ugy látszik pont a fejem lágyára estem, mert néhány év mulva már jelentkeztek a kóros tünetek: humorista lettem. Tizenhat éves koromban pályadíjat nyertem egyik humoreszkemmel. Irói karrieremet Csáth Gézával együtt a Bácskai Hírlapnál kezdtem. Egyetemi hallgató koromban sokat dolgoztam Bíró Lajos lapjának, a Budapesti Naplónak, ifjúkori bűneim eredménye: vagy öt kötetre való novella, kroki, kabarétréfa, humoreszk.  – Eddig két kötetem jelent meg, harmadik regényem kézirata az íróasztalom fiókjában várja a konjunkturás időket, két tucat ujabb novellám keres egy könnyelmű kiadót. Manapság ugyszólván kizárólag babérért, egy diszes elsőosztályu temetésért és azért az esetleges potya díszsírhelyért dolgozom.”

(Napló, 1934. december 25.)

„Ez az ezüstkanál volt egyetlen szülői örökségem. Ha idegenbe mentem, mindig magammal vittem. Még egyetemista koromban is ezzel a kanállal kanalaztam a kiskávét a pesti kávémérésekben.”

(Munk Artúr: Köszönöm addig is, 1956., 9.)

kanal1
kanal2